کد خبر 1516635
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۱

به گزارش مشرق، جعفرعلیان‌نژادی یادداشتی را با عنوان پروژه تولید گناه‌ جمعی، در کانال خود در ایتا منتشر کرد:

شاید یکی از لایه‌هایی که در مسأله رسوایی‌های اخلاقی و بی‌حجابی‌های اخیر، کمتر مورد توجه قرار گرفته، پیشرانی این دو گناه به ظاهر فردی در ایجاد فضای «گناه جمعی» باشد.

در این یادداشت کوتاه می‌خواهم یکی از پشت‌پرده‌های بروز و ظهور چنین پدیده‌هایی را مورد تأمل قرار دهم و به این دو مسأله از زاویه نقش آنان در ایجاد جامعه‌ای سازگار با گناه، نگاهی ویژه داشته باشیم.

شاید یکی از ابعاد حرام‌ سیاسی اعلام کردن گناه بی‌حجابی نیز همین مسأله باشد. گناه‌جمعی خروجی «جامعه سازگار با گناه» است. جامعه سازگار با گناه، یا «بی اعتنا به منکر»، مستعد انفعال و پذیرش گناه می‌شود.

در جامعه پذیرای گناه و منفعل، زمینه مظلوم واقع شدن و تبعیت از ظالم ایجاد می‌شود. وابستگی، سلطه‌پذیری، یأس و کسالت از یک‌طرف، خالی کردن جبهه‌حق و میل به سکوت و بی‌عملی در دفاع و طرفداری از آن، طرف دیگر این پروژه خطرناک است.

خطر از دست رفتن استقلال نیز چنین جامعه‌ای را تهدید می‌کند. بنابراین در کنار اثرات مخربِ آنی و مقطعی انتشار فلان رسوایی اخلاقی یا بی‌حجابی‌ها و بدن‌نمایی‌های خیابانی، نباید از تأثیرات جمعی، ذهنیت‌ساز و رسوب‌کننده این گناهان در روان‌جمعی غفلت کرد.‌

در این خصوص نمونه‌های تاریخی نیز قابل اشاره است.‌ شاید شهر کوفه یکی از روشن‌ترین‌ مثال‌های جامعه سازگار با گناه باشد که مرتکب بزرگ‌ترین گناه جمعی تاریخ، یعنی خالی کردن پشت ولی و امام‌ زمانه خود شد، گناهی که عذاب وجدانش هنوز هم دست‌ از سر مردم این قطعه جغرافیایی برنداشته است.

نمونه دیگر، کنارکشیدن مردم صدرمشروطه در دفاع و حمایت از شیخ فضل‌الله بود،‌ موردی که به بیان و تحلیل رهبری، مصداق نوعی گناه جمعی بود. طبیعی است بعد از انقلاب اسلامی، در یک کشور با مردمی چنین آگاه، اهل حق و با تجربه، پروژه تولید گناه جمعی، باید بسی پیچیده‌تر و چندلایه‌تر طراحی شود.‌

به زعم نگارنده، دو بعد از ابعاد این پروژه پیچیده، «عمومی‌کردن پنهان‌ترین گناهان» و «عادی‌سازی عمومی‌ترین گناهان»، است. در این پروژه، جدا از نقش مستقیم دشمن و دست پیدای او، طیفی از نخبگان و متفکرین معارض قرار دارند که در حال صورت‌بندی مفهومی و نظری چنین تغییرات اجتماعی هستند.

تقریباً در همه این نظریه‌های سازگاری با گناه، فصل مشترک، تئوریزه‌کردن عنصر بی‌ارادگی و ناتوانی انسان در برابر تغییرات اجتماعی و لزوم همراهی با آن است. برخی مانند همچون مهدی بازرگان در کتاب سازگاری ایرانی، چنین عنصری را ذاتی شخصیت ایرانی می‌داند(!)، که به دلیل تجربه «زیست‌زراعی»، منفعل و سازگار و توسری‌خور است.

البته او این وصف را در خصوص جامعه قبل از انقلاب اسلامی روا می‌دارد و منظورش عادت ظلم‌پذیری در برابر حاکم ظالم است. اما همین ایده که متناسب با فضای جامعه پیشاانقلابی است مستمسک جامعه‌شناسی دیگر همچون سعید معیدفر در نظریه «سازگاری عرفی» برای توجیه فرهنگ بی‌قانونی یا قانون‌ستیزی می‌شود.

او می‌خواهد فرهنگ قانون‌گریزی برخی از مردم را توجیه کند، بنابراین می‌گوید مردم قانون را به زبان خودشان ترجمه می‌کنند. انفعال در برابر تغییر منفی در این نظریه مشهود است.

مورد زننده‌تر دیگر فردین علیخواه جامعه‌شناس جوان‌تر این جبهه است که در یادداشتی با بهره‌گیری از نظریات فلان جامعه‌شناس غربی بی‌حجابی را به تفاوت و تکثر در پوشش(متفاوت‌پوشی)، تقلیل می‌دهد و برای پذیرش آن پیشنهاد می‌کند بی‌اعتنایی مدنی، لازمه زندگی شهرنشینی است!

از این دست موارد هر چند اندک اما باز هم وجود دارد. غرض آن بود که بدانیم، پشت ظاهر چنین گناهانی، ابعادی نادیدنی‌تر موجود است که زمینه تولید گناه جمعی را فراهم می‌سازد.

گناه جمعی موجب توقف، کندی‌ حرکت، کسالت، سلطه‌پذیری و در نهایت خلوت‌شدن جبهه حق می‌شود. نسخه بدیل و راهگشا، سازگاری جامعه با سنت‌های الهی است نه بی‌اعتنایی به گناهان.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 8
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    34 38
    به اونایی بگید که مردم و بسیج رو سرکوب میکنند قوانین ما فسادزا است چه فرهنگی چه اقتصادی دشمن هم با کمترین هزینه به هدفش رسید باید از ناهی عن المنکر حمایت و تشویق بشه
    • علی IR ۰۶:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
      1 0
      بدون این که حساسیت ایحاد کنید به فکر راه حل در این زمینه باشید....
  • احمد IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    59 33
    تو مواظب رفتار خودت باش دیگران تو گور خودشان می خوابند خوشبختانه تو این ۴۵ سال معلوم شد که اونایی کاه بیشتر داد از دینداری می زنید از همه بدترید.
    • IR ۱۸:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      18 31
      حداقل درست فارسی یاد بگیر تا مزدوری تو چشم نزنه.
    • IR ۱۹:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      20 31
      احمد اتفاقا هرکسی که عین تو بود آخرش گندش درومد و مذهبی ها همیشه سربلند بیرون آمدند
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    17 59
    اگر شما 30 سال قبل زنان را نمی آوردید در جامعه کار کنند الان نه حجاب این طوی می بود و نه طلاق بالا می داشتید
    • IR ۱۷:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      62 6
      رانت جمعی + اختلاس جمعی = گناه جمعی.
    • IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      41 16
      چرت و پرت نگو آنقدر طالبان کثافت.
    • IR ۲۰:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      4 0
      به جای فحاشی به سنت و اجدادت برگرد تا بیشتر از این رسوایی به بار نیاوردید خطاب به بالایی کشورهای دیگر که از آنان تقلید کردید در آوردن زنان به جامعه مردان و اتفاقا زودتر از شما دچار این چیزها شدن ازجمله طلاق و حجاب و... اختلاس و رانت جمعی دچار شدن؟!!!!!
    • IR ۲۲:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      22 11
      کسایی که مخالف حق بانوان برای کار در جامعه هستند فرقی با طالبان ندارند .از بزرگترین دستاورد های انقلاب اجازه ورود بانوان به عنوان عضو فعال جامعه به داخل اجتماع و تحصیل تا بالاترین حد دانشگاهی بوده است .این تفکرات طالبانی باید باهاش به شدت مقابله بشه .
    • IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      1 0
      جناب مشرق جوابی که را دادم را از زبنده سلب نفرمایید
    • IR ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
      2 0
      جناب مشرق شما که فحاشی را منتشر کردید پاسخ بنده را هم منتشر کنید و سانسور نکنید اگر شرافت دارید
  • IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    55 11
    چرا نویسنده این سئوال را مطرح نمی کند که چه شده است مردم ایران در 30 سال پیش چنین کاری نمی کردند؟ و نقش حکومت در این گناه جمعی چیست؟ آیا تضاد طبقاتی و ناامیدی نسل جوان از ازدواج و آینده و نیز مشاهده تخلفات و گناهان مسئولین باعث این گناه جمعی نشده است؟ لطفا به مسائل بصورت همه جانبه نگاه کنید و فقط مردم را مسئول ندانید که بنظر بنده مسئول اصلی این گناه جمعی مسئولین هستند.
    • IR ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      8 10
      والا تو دوره انقلاب همیشه وضع بهتر از قبل بوده و شما احمق ها و البته غربزدگان باعث چنین مشکلاتی شدن
    • IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
      8 2
      شما الان رو با ۳۰وسال قبل مقایسه می کنی؟؟؟؟!!!!!از نظر ابزار و امکانات برای آلوده شدن و گناه الان شاید با ۷ سال پیش هم قابل مقایسه نباشه درسته حکومت مخصوصا دوره هایی مثل دوره روحانی و خاتمی که اوج رها سازی فضای مجازی بود و اوج تحقیر مردم نقش دارن ولی خیلی از بی حجاب ها از قشر مرفه هستن و بخش زیادی هم به دلیل بی بند و باری خانواده و خانواده های بی قید این رویه رو پیش گرفتن.همه چیز رو سریع فرافکنی نکنیم.با همه این انحرافات به دلیل همین حکومتی که دین رو نصفه و نیمه اجرا کرده الان داریم از بی حجابی می نالیم نه مثل اروپا و آمریکا از که الان کسی جرآت مخالفت با هم جنس بازها رو نداره .الحمدلله خیلی از اون جهنم دوریم و باید مراقب باشیم که به اون ورطه سقوط نکنیم.
    • IR ۰۰:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
      5 3
      همین ادبیات زیبای شما مردم رو دین گریز کرده .
  • IR ۱۷:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    3 2
    اونایی که ما آورده ایم در جامیه همشون هم خانواده دار وهم متدین وهم نخبه وکارهای بزرگی انجام داده اند اونا رو با این بیسروپاها مقایسه نکن اینا همشون دستاورد مردیکه خاتمی ورفسنجانی وروحانیه خود فروخته وکاسه لیس هستن نفهم فهمیدی وان شاالله به یاری خدا همشون به زباله دان تاریخ خواهند رفت
  • IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    9 34
    عالی بود
  • محمد IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    2 0
    نگاه صفر و صد اشتباه است. اگر مطلق فقر و بیکاری در در نظر بگیریم بیشترین افسار گسیختگی در خانواده ثروتمند و دارای شغل است. اگر مطلق برخی مسئولین را مقصر بگیریم 40 سال دولت و مجلس دست لیبرال های به قول خودشان روشنفکر بوده. این اتفاق ابعاد مختلفی دارد این قدر بی ادبی و ترویج خشونت و دو قطبی سازی و حمله به همدیگر خواست کسانی است که نمی خواهند اثری از ایران باشد‌. بهتر است به صحبت های رابرت مرداک یهودی چند سال قبل در رابطه با از بین بردن نام مادر در جامعه. ایران و ترویج فحشا مراجعه کنید. از نظر بنده اصل این اتفاقات از تهاجم و شبیخون فرهنگی دنیای استکبار سرچشمه می گیرد و مسئولین بی کفایت و فقر و بیکاری سرعت را بیشتر می کند.
  • IR ۱۹:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 3
    موضوع گناه نیست؛ همه اش نوعی اعتراض، دهن کجی و لج بازی با منش فکری و عقلایی حاکمیت است... برای این داستان باید فکری بشه؛ با طرح پیش فرض های مقابله ای مبتنی بر گناه، دین و ایدئولوژی این موضوع قابل هضم شدن در فرهنگ ایران نیست. نیاز به درک، فهم و دیده شدن دارد. نیاز به طرح شدن و صحبت دارد. منش مقابله ای جز به تنش ختم نحواهد شد؛ باد را از گلو هایمان خارج کنیم، سنگ قورت داده را قی کنیم؛ با دید آزاد جامعه رو مطالعه کنیم.
  • IR ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    3 1
    در بحث حجاب مشکل اصلی ضعف معرفت دینی است و اثرات مشغول شدن مردم با امور دنیوی و ضعف و ترک فعل دستگاههای عریض و طویل فرهنگی در معرفت افزایی توده های مردم اکنون بروز و ظهور پیدا کرده است.
  • IR ۲۱:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    4 19
    آفرین
  • IR ۲۲:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    0 1
    خارج از این مسائل باید به پیدایش موبایل های اندروید،وبه دنبال آن پیدا شدن سایت هایی نظیر برنامه دیوار که هرکس در هر کاری برای خودش نرخ گذاری می‌کند حتی کرایه خانه و اکثر این تورم ها را در درجه اول سایت دیوار و درجه دوم خود مردم به بار آوردند،،و مهمتر از همه همین موبایل هایی که در دست داريم مردم رو از واقعیت ها دور ساخت
  • IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۰
    44 6
    یک مشت اراجیف و سخنان موحش و مدهش و بی اصل. به جای این حرف ها اقتصاد فلک زده مملکت رو درست کنید. همین گناه دسته جمعی از بی کفایتی مسئولان در عدم کنترل بازار و اقتصاد بدست میاد.
  • IR ۰۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
    32 5
    وقتی بانک ها ربا هم میدن وهم میگیرند حرف ازگناه زدن خنده داره

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس